Šlágr TV a její kroky: Vypnuté televize i digitální rádio

čtvrtek, 2. května 2024, 07:05 TV Lukáš Polák

Stanice Šláger Premium, která je jednou z televizí spadajících do aktivit Karla Peterky, nově vstoupila do celoplošného pozemního vysílání. Jak se kroky skupiny v průběhu času měnily?

Tvář Karla Peterky je od samého počátku spjata s existencí hudebních a teleshoppingových programů Šláger. Repro: Šláger Originál

Tvář Karla Peterky je od samého počátku spjata s existencí hudebních a teleshoppingových programů Šláger. Repro: Šláger Originál

Ve středu 1. května čekalo na diváky Šlágr kanálů, které jsou již několik let regulovány ze sousedního Slovenska (proto používáme označení Šláger) překvapení. Jejich provozovatel se rozhodl do pozemního vysílání umístit i svůj třetí okruh, stanici Šláger Premium, která byla doposud určená pouze pro lineární distribuci v placené TV, byť ji bylo možné zcela zdarma sledovat na webových stránkách Šlágeru, případně prostřednictvím jeho mobilní aplikace.

V čem je prémiovost třetí televizní značky Šláger TV? Stanice stála od počátku na třech pilířích – atraktivnější program, obsah bez reklamních bannerů a dalších rušivých sdělení a také vysílání ve vysokém rozlišení. Vstupem do DVB-T2 multiplexu 24 ale končí dostupnost ve formátu HD. Otázkou tak je, jak dlouho vydrží Šláger Premium ve své stávající podobě a zda se z něj nestane Šláger 3.

Šlágr TV, Šláger Originál, Šláger Muzika a další 

Právě označování Šláger kanálů je další samostatnou kapitolou vývoje této hudební lidové skupiny TV kanálů. Šláger Premium je zatím jedinou televizní stanicí z této rodiny, která nikdy nezměnila své jméno. Na začátku tu byl kolik let jeden jediný Šláger, respektive Šlágr TV, která vysílala pod českou licencí. Později ji v tehdejší DVB-T Regionální síti 8 doplnil Šlágr 2. Po přesunu mediální regulace a také provozující společnosti Československá Muzika (Karel Peterka v ní má 50% podíl, druhá polovina patří společnosti Videoboard podnikatele Jana Petáka) na Slovensko, které následovala po medializovaném krachu původního držitele licence (návrh na insolvenci), se začaly názvy rychle měnit. Přišly Šláger Muzika a Šláger Originál, aby se označení původního programu změnilo hned několikrát, zároveň prohodilo a opět vrátilo.

Tým okolo hudebníka a podnikatele Karla Peterky, který je od počátku nepřehlédnutelnou tváří televize, to divákům ale ani dál neulehčil. Šláger Originál začal vedle stávajícího názvu používat označení „1 Šláger“ a Šláger Muzika měla být „2 Šláger“. Pro „lepší“ orientaci, označení třetí stanice, tedy Šláger Premium, zůstalo. Jak se vlastně oba programy jmenují? Operátoři je nechali pod jejich dosavadními názvy, v grafice však viditelně dominuje číselné označení a naopak samotná jména kanálů ustoupila do pozadí, tedy samozřejmě s výjimkou Šláger Premium.

Pokusy s dětskou a country televizí 

Společnost Šlágr TV ale vždy netvořila pouze stejnojmenná televize, a později její druhá volba Šlágr 2, ale i další tematické kanály. V pozemním vysílání fungovaly i kanály TV Písnička a Country no.1. Právě i za nimi stál provozovatel hudebně-teleshoppingového programu, tedy ten původní český. Obě stanice byly s érou pozemního vysílání spojeny v době první televizní digitalizace. 

Stanici TV Písnička si mohli diváci poprvé naladit v prosinci 2014, kdy se objevila v DVB-T multiplexu 4 společnosti Digital Broadcasting, který po přechodu na DVB-T2 nahradila celoplošná síť 24. Po několika měsících, v dubnu následujícího roku, prošla stanice rebrandingem, aby se po několika dnech od této změny její vysílání rozdělilo na dvě části a program obohatila nová stanice Country no.1. Na začátku května, tedy přesně před devíti lety, přišlo další překvapení – oba programy v DVB-T multiplexu 4 skončily. Za vysílání bez potřebného oprávnění, tedy licence, obdržela společnost Šlágr TV ještě v únoru 2018 dodatečně tří set tisícovou pokutu.

Šlágr rádio a DAB+ přijímače za pár euro

S ohledem na to, že mezi cílovou skupinou seniorů se Šlágr TV stala v horizontu několika let doslova kultovní značkou, otvírala se Karlu Peterkovi další ze zajímavých možností pro jeho mediální aktivity. Koncem roku 2016 požádala společnost Šlágr TV Radu pro rozhlasové a televizní vysílání o licenci pro novou digitální stanici Šlágr Rádio, kterou následně od mediálního regulátora také získala. Tento rozhlasový program měl navazovat a rozvíjet vysílání Šlágr TV. Peterka tehdy uvedl, že disponuje archivem rekordních 150 tisíc skladeb.

Předpokládal, že stanici bude šířit prostřednictvím rozhlasového multiplexu Českých Radiokomunikací, který však v té době pokrýval signálem pouze území hlavního města. Na Slovensku pak mělo Šlágr Rádio vysílat v síti operátora AVIS, který v následujících letech převzala společnost Towercom. Propagaci digitálního rádia chtěl šéf Šlágru pomoci prodejem levných DAB+ přijímačů „za pár euro“, jak tehdy uvedl pro portál Digitální rádio. Přesto, že projekt získal licenci, se realizace vůbec nedočkal. Šlágr TV totiž tuto licenci 13. září 2017 vrátila a nezačal tak ani prodej vlastních digitálních rádií.